tirsdag 26. januar 2010

Langsom tid

Av og til nyter jeg den langsomme tida. At ting tar den tiden det tar, uten at du får gjort noe for å framskynde det. Som da jeg har setter på en klesvask. Da går resten av seg selv. Klærne blir vasket, av seg selv - og jeg trenger ikke stresse med å skulle henge dem opp - for jeg må uansett vente til vaskemaskina har gjort ferdig jobben.


Eller som når hele gårdsplassen må måkes. Tungt arbeid, men det må ta den tiden det tar. Uansett. Tankene kan fly alle andre steder - mens resten av kroppen går på autopilot. Langsom tid det også, på en måte - selv om kroppen får brukt muskler den sjelden tar i bruk.

Slik er det også å bake hjemmebakt brød. Min gode venn Kenwood Major hjelper meg å sette deigen. Ikke en melflekk på fingrene. Deretter må tida gjøre jobben. Den langsomme tida. For dette kan man ikke framskynde. Deigen hever langsomt, mens jeg kan fylle tiden med ingenting. Eller mye. Men det beste er å fylle den med ingenting. Kanskje ta en kaffe?

Og så resultatet til slutt. På benken ligger nydelige, duftende hjemmebakte brød - akkurat slik jeg husker dem fra den gang det var jeg som så vidt rakk opp til kjøkkenbenken og så på mor som eltet og knadde. Husmora i meg får en ekstra stjerne på slike dager. Og barna får ekstra stjerner i øynene. Ikke dum bruk av en fridag, spør du meg :-)

6 kommentarer:

 1. Hm...dette er ikke jeg god på! Men disse ordene skal jeg huske på neste gang jeg stresser i veg...og det ikke er noe jeg får gjort med det! (Men brødbakingen tar jeg hurtigvarianten fortsatt :)) Får du plass til 4 brød i Ken wooden?

  SvarSlett
 2. Dette er like hurtig som hurtigvarianten. Væsken skal jo varmes uansett. Fire store brød går greit. Må bare passe på at de ikke hever mer enn rundt 45 minutt før jeg baker ut - da eser det ned på benken :-)

  SvarSlett
 3. Men du må vel etterheve også?

  SvarSlett
 4. ja, hever 20 min etterpå....deretter setter jeg inn i kald ovn, setter ovnen på 225-250 grader i 35 min. Deretter slår jeg av ovnen og lar brødene stå inne i 35 minutt til.

  SvarSlett
 5. Det tar definitivt lengre tid enn mine lettvinte som bakes rett ut, hever i 30 min og så stekes i 45:) MEN de så fristende ut!!! Jeg skal prøve! Har du noe spesielt i, eller bare en viss mel- og vannmengde?

  SvarSlett
 6. 2 liter væske (jeg bruker 1 liter sk. kulturmelk og 1 liter vann), 3 ss olje, 3 ts salt, 1 pk fersk gjær, 1 kg sammalt hvete grov, nesten 2 kg hvetemel

  SvarSlett